Jessie Sommarström: ”Var närvarande, var dig själv och våga lita på ditt budskap”
Månadens storyteller
Hej Jessie! Du utsågs år 2022 till Årets kock. Hur förändrade den utmärkelsen dina möjligheter att nå ut till människor?
Att vinna Årets Kock 2022 var en stor milstolpe, både yrkesmässigt och kommunikativt. Utmärkelsen gav mig en plattform och ett förtroende som gjorde att fler lyssnade på vad jag hade att säga, inte bara om mat, utan även om de större frågorna kring hållbarhet, måltid och matglädje. Under mitt vinnarår fick jag möjlighet att samarbeta med såväl små som stora aktörer inom livsmedels- och restaurangbranschen. Dessa samarbeten gjorde att jag kunde nå ut bredare och skapa en gemensam röst tillsammans med dem. Att kommunicera genom deras kanaler stärkte budskapet och ökade räckvidden, vilket gjorde att jag kunde påverka ännu fler. Jag tror att det är genom att jobba tillsammans som vi skapar verklig förändring.
Du har valt att använda din plattform till att prata om frågor som är bredare än enbart de man kopplar till yrket som kock? Berätta?
Egentligen handlar det om att jag har barn, och jag vill att mina barn – och andras barn – ska ha möjlighet att växa upp på en frisk planet med en hållbar framtid. Det handlar inte bara om mig och min familj, utan om nästa generation och den värld vi lämnar efter oss.
Genom min plattform har jag fått en möjlighet att nå ut brett och driva samtal om de frågor jag brinner för. Jag ser att många av vår tids största utmaningar klimatkrisen och folkhälsan är nära kopplade till vårt livsmedelssystem. Hur vi väljer att äta påverkar ofta mer än vi tror, både vår egen hälsa och de resurser vi lämnar efter oss. Med en stor plattform följer också ett ansvar, och jag vill använda min röst för att inspirera på ett positivt sätt. Jag tror på att visa att hållbara val kan vara enkla, tillgängliga och framför allt goda, snarare än att arbeta med pekpinnar eller skapa skuld kring mat.
För mig kommer den goda smaken alltid först – det är genom matglädje vi kan skapa en förändring som faktiskt håller i längden.
Jag tror också att vi som arbetar med mat har en fantastisk möjlighet att påverka i stor skala, och jag vill att mitt arbete ska bygga på evidensbaserad forskning. Det är avgörande för mig att sprida kunskap som är förankrad i vetenskap, så att vi inte leder människor i fel riktning utan faktiskt bidrar till en positiv förändring.
Du har varit sommarpratare och medverkat i Kockarnas kamp. Vad betyder det att vara med i denna typ av breda sammanhang som når en miljonpublik?
Om jag ska vara helt ärlig så är det med en skräckblandad förtjusning. Jag är en ångestdriven person som lider av prestationsångest, så att kliva in i sammanhang där man blottar sig för en miljonpublik är en tuff resa. Det är att visa alla sina sidor, även de osäkra.
Det är läskigt, men också så värt det.
Det som gör allt lättare, och faktiskt fantastiskt, är människorna. Människor som ger trygghet och glädje, vilket är avgörande för mig. Min producent under Sommar i P1, Effie Karabuda, skapade en sådan trygghet att jag kunde våga öppna upp mig.
Kockarnas Kamp var något helt unikt. Att få vara på ett slott, omgiven av människor med samma passion för mat och värdskap, i olika åldrar och med olika bakgrunder, var en upplevelse jag aldrig kommer att glömma. Jag hyser en enorm respekt för mina medtävlande det är personer jag verkligen ser upp till. Vi delade erfarenheter, skratt, men det var också blod, svett och tårar. Jag vann vänner för livet.
Och det är alltid fint när någon kommer fram och berättar att de har lyssnat eller tittat och att det har betytt något för dem. Att någon har blivit berörd av min historia i Sommar i P1 eller suttit och hejat på mig under Kockarnas Kamp gör mig verkligen glad. Det påminner mig om varför jag vågar utmana mig själv, även när det känns som mest nervöst.
Du har ett starkt engagemang för hållbarhet och arbetar idag som Executive Chef på Sodexo. Vad vill du åstadkomma?
Jag tror att laga hållbar mat för ett fåtal välbärgade gäster inte kommer att driva den förändring vi verkligen behöver nu. För att skapa en mer hållbar framtid måste vi tänka större och bredare. Jag önskar att hållbar mat inte ska vara en klassfråga – alla, oavsett bakgrund och ekonomiska förutsättningar, ska ha tillgång till bra, näringsrik och hållbart producerad mat.
Vi måste också förstå att den offentliga måltiden är en samhällsviktig fråga. Den spelar en enorm roll i människors liv, från de första åren i förskolan till de sista åren i äldreomsorgen. För barn och unga handlar det om att grundlägga goda matvanor och ge rätt förutsättningar för hälsa och lärande. Alla barn, oavsett bakgrund och ekonomiska förutsättningar, ska ha tillgång till bra mat i skolan det är en investering i framtiden. Inom sjukvården är mat en del av vården och kan göra stor skillnad för hur snabbt patienter återhämtar sig och vilken livskvalitet de har under vårdtiden.
För äldre är måltiden ofta dagens höjdpunkt, en stund av glädje och gemenskap, men det handlar också om att visa omtanke och respekt för dem som har byggt upp vårt samhälle. Det är avgörande att maten både är näringsrik och skapar matlust, men också att den förmedlar värdighet och omtanke.
För mig har Sodexo en stark värdegrund som överensstämmer med mina egna värderingar. Vi strävar efter att göra vardagen lite bättre för många människor. Vi har även en möjlighet att nå människor i livets alla skeden vilket är väldigt fint. Ytterligare en positiv sak är att om vi lyckas göra något riktigt bra här, så finns möjligheten att ta det vidare ut i världen.
Sodexo är ett globalt företag, och om vi kan skapa förändring på en plats, så kan vi förhoppningsvis påverka i ännu större skala. Så finns det egentligen någon viktigare måltid? Offentliga måltider påverkar så många människors liv varje dag.
Vilka sociala medier använder du och vilken roll spelar de?
Jag ska vara ärlig jag är inte så bra på sociala medier och har aldrig riktigt lärt mig det fullt ut. Kanske är jag för analog av mig. Jag har Instagram, Facebook och LinkedIn, men för mig handlar det inte om att vara aktiv hela tiden, utan snarare om att använda dem på ett sätt som passar mig.
Sociala medier är en viktig plattform för nätverkande, men framför allt ett sätt att hålla kontakt med mina vänner och kollegor. Jag kanske inte uppdaterar dagligen, men jag uppskattar att kunna följa vad som händer i människors liv och ha en plats där jag kan hålla kontakten
Har du någon förebild när det gäller att kommunicera?
Jaaa, det har jag! Astrid Lindgren. Ingen, förutom min mamma, har lärt mig så mycket om livet. Precis som så många barn världen över har jag växt upp med hennes kloka ord och budskap, invävda i hennes fantastiska sagor.
Hon har lärt mig livsviktiga saker som att inte vara rädd för döden, att pengar inte skänker glädje och lycka, och att det finns saker man måste göra, även om de är jobbiga -annars är man ingen människa, utan bara en liten lort.
Astrid Lindgren hade en förmåga att kommunicera på ett sätt som var enkelt, men ändå så meningsfullt. Hon talade till både barn och vuxna, med värme, humor och skarp intelligens. Hon förändrade samhället genom sina ord, och det är något jag verkligen beundrar. Hon är och kommer alltid vara min största idol.
Har du några tips att ge till andra som vill bli bättre på att kommunicera?
Jag är egentligen ingen talare och har tyckt att det varit jobbigt att tala inför människor men när man pratar om något som verkligen känns viktigt för en, smittar engagemanget av sig och människor vill lyssna.
Underskatta inte tystnaden. Många tror att man måste fylla varje sekund med ord, men ibland säger en paus mer än en lång harang av ord.
Det underlättar om du känner din publik. Använd inte för många superlativ. Det är något jag själv måste bli bättre på. Om du slösar med dem förlorar de sin kraft och när du verkligen behöver dem har de tappat sin mening.
Kommunikation handlar inte bara om vad du säger. Var närvarande, var dig själv och våga lita på ditt budskap.